Navisworks – Comparați diverse stadii ale proiectului pentru a analiza parcursul acestuia

În timp ce mulți oameni privesc Navisworks ca un instrument de colaborare, comunicare și detecție de interferente, utilizarea funcționalității de comparare de cele mai multe ori nu este folosită la adevărata ei valoare. Aceasta este o modalitate excelentă de a compara schimbările făcute în aproape orice model 3D.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să exportați modelele din Revit. Există câteva tipuri de fișiere diferite pe care le puteți exporta. Navisworks poate citi formatul de fișier Revit, dar nu este recomandat a folosi acest format în toate cazurile. Când încercăm să comparăm diferite versiuni ale aceleiași clădiri, putem exporta fișierul Revit ca fișier NWC (apoi acesta convertit în NWD) sau ca fișier DWF. Motivul pentru care am alege fișierul DWF este pentru că DWF-urile sunt fișiere mici și astfel mai multe versiuni pot fi ușor stocate. De asemenea aceste fișiere pot fi ușor importate în Navisworks.

În continuare, vom importa fișierele în Navisworks. Deoarece fișierele sunt de obicei realizate din același model, originile lor sunt aceleași, astfel încât se vor suprapune în același punct, unul peste altul. Importați cel de-al doilea model făcând clic pe butonul anexă (1), apoi selectați cele două fișiere pe care doriți să le comparați (2) în arborele de selecție.

Rămânând în tab-ul Home, accesăm panoul Tools și selectăm funcția Compare. Rețineți că instrumentul de comparare este afișat cu gri până când selectați 2 elemente pe care doriți să le evaluați.

După ce am selectat elementul pentru comparație, o casetă de dialog ne oferă opțiuni pentru comparație astfel încât putem alege dacă cautăm diferențe în geometrie sau doar în proprietăți. Apoi, pentru rezultate, putem ascunde elemente similare și să evidențiam diferențele.

Asigurați-vă că rețineți că alegerile de validare Overriden Material și Overriden Transform se referă la schimbarea culorii și transparenței în Navisworks și respectiv la modificarea originii, scării sau rotației fișierului de la încărcarea în Navisworks. Aceste casete de selecție sunt clare în mod implicit și toate celelalte criterii se referă la proprietățile elementelor din modelul inițial.

Funcția de comparare creează apoi cele două modele în culori diferite, astfel încât să puteți vedea modificările celor două modele. În acest proiect se evidențiază roșu unde s-au făcut modificări.

Sursa