Building Information Modeling (BIM)

Solicita informatii

Building Information Modeling (BIM) face posibil un nou mod de lucru colaborativ utilizand un model creat pe baza unor informatii de proiectare consecvente si sigure, ceea ce permite luarea deciziilor mai rapid, realizarea de documentatii mai bune, si posibilitatea de a evalua diferitele variante pentru constructia durabila a cladirii si infrastructurii prin analizarea performatelor inca din faza de proiect.

Ce este BIM?

Building Information Modeling (BIM) este procesul de creare si utilizare a unor informatii coordonate, consecvente si calculabile, despre un proiect de constructii. Acest concept a modificat felul in care profesionistii din toata lumea vad cum poate fi aplicata tehnologia in domeniul proiectarii, construirii si managementului constructiilor.

BIM nu este un software. BIM este un proces de lucru care permite accesul imediat la informatiile legate de proiect, liste si costuri, informatii care sunt de inalta calitate, sigure, integrate si complet coordonate. BIM se adreseaza fiecareia dintre cele trei faze ale ciclului de viata a constructiei – proiectare, constructie si gestionare.

Printre avantajele competitive pe care le aduce adoptarea BIM se numara:

  • Proiecte realizate mai repede
  • Coordonare mai buna – mai putine erori
  • Costuri mai mici
  • Productivitate mai mare
  • Proiecte de calitate mai buna
  • Venituri crescute si oportunitati noi

Conceptul BIM se bazeaza pe utilizarea unui model informational 3D unic alcatuit din obiecte inteligente, din care se pot extrage in orice moment informatii complete. Intre modelul 3D si diferitele vederi, sectiuni, planuri, liste etc, exista legaturi bi-directionale astfel incat o modificare realizata intr-un loc se va reflecta automat in tot proiectul, reducand astfel erorile, economisind timp si mentinand acuratetea proiectului.

BIM pentru toti

Utilizand BIM arhitectii obtin un model 3D precis cu ajutorul caruia pot crea imagini si prezentari video impresionante care sa-i ajute sa-si prezinte ideile intr-un mod cat mai eficient. Cu ajutorul modelului 3D si informatiilor continute in el se pot realiza analize de energie pentru a calcula consumul de energie pe intreaga durata de viata a cladirii. Se pot compara diferite variante pentru a putea lua cea mai buna decizie si a crea cladiri eficiente din punct de vedere energetic. BIM permite coordonarea lucrului intre arhitecti, inginerii de structuri si instalatii pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obtine un proiect integrat la care au participat inca de la inceput toate partile interesate – arhitecti, ingineri, constructori, fabricanti, proprietari.

3D, 4D, 5D

Cu ajutorul BIM constructorii pot planifica in timp resursele necesare si desfasurarea constructiei adaugand astlfel cea de-a patra dimensiune. A cincea dimensiune este reprezentata de bani, si aici BIM permite extragerea din modelul 3D a unor estimari complete si corecte de costuri.

Analize si studii

Avand construit un model 3D precis se pot realiza analize, calcule si simulari ce pot oferi informatii despre comportamentul cladirii in timpul ciclului de viata: calcule de rezistenta, calcule seismice, dimensionari, studii de iluminare solara prin plasarea modelului pe suprafata de teren si luand in considerare locatia pe glob si perioada din an, analize de consum energetic, studii de iluminare si acustica a spatiilor interioare, etc. Modelul poate fi apoi utilizat proprietari pentru a gestiona si intretine cladirea sau de autoritati pentru a realiza planul orasului si a analiza dezvoltarea acestuia.Training

Solicita informatii suplimentare

Back to Top
×