Care este diferența dintre Digital Twin și BIM

Există câteva asemănări-cheie între Digital Twin și BIM (Building Information Modeling). BIM se axează pe proiectarea și construcția unei clădiri. Digital Twin modelează modul în care oamenii interacționează cu mediile construite.

Digital Twin a devenit rapid soluția de bază pentru crearea unor modele solide de date despre toate aspectele unei clădiri sau oraș în diferitele etape ale ciclului său de viață. Dar totuși care este diferența dintre BIM (Building Information Modeling) și Digital Twin?

Digital Twin și BIM

Au existat confuzii în industrie cu privire la modul de diferențiere a celor două concepte importante. Confuzia se referă în mare parte la accentul pus de BIM pe spațiul fizic reprezentat digital și la definiția timpurie a Digital Twin, ca replică digitală a unui obiect fizic sau spațiu. Diferența constă în modul în care este utilizată fiecare tehnologie. Digital Twin este folosit cel mai bine pentru întreținerea clădirilor și operațiuni, în timp ce BIM este utilizat pentru proiectare, construcție și management.

Ce este BIM?

La fel ca Digital Twin, conceptul BIM există încă din anii ’70. A început la fel ca multe proiecte software – prin cercetare! Primii cercetători (precum Chuck Eastman) au început să folosească termenul „Sistem de descriere a construcției” înainte ca acesta să fi numit BIM. De asemenea, la fel ca Digital Twin, BIM nu a ajuns în tendințe câteva decenii, când companii precum Autodesk, Bentley Systems și alții au început să-l popularizeze la începutul anilor 2000.

Scopul principal al BIM de la începuturile sale de cercetare s-a păstrat. Fondatorii tehnologiei/metodologiei BIM au emis ipoteza că un astfel de sistem ar fi important pentru contractorii de proiecte mari, atât pentru modelul vizual și cel cantitativ al construcției. De asemenea, s-au gândit că ar fi util pentru comandarea și programarea materialelor.

Ipoteza timpurie pentru BIM s-a dovedit a fi adevărată. Chiar și în prezent, furnizorii de top de software BIM apelează la AEC (arhitecți, ingineri și constructori) explicând beneficiile de economisire a costurilor prin a avea un punct central de referință al clădirii într-un model digital 3D. Acest model facilitează colaborarea și recalibrarea designului clădirilor aflate în dezvoltare. Beneficiile tehnologiei BIM includ reducerea riscurilor prin eliminarea erorilor, o cronologie mai bună și un management al bugetului mai bun al proiectelor. Sună destul de cuprinzător, similar cu Digital Twin, dar diferă în câteva aspecte cheie.

Digital-Twin-versus-BIM-cadware-engineering

Digital Twin vs. BIM

1. BIM este pentru proiectare și construcție

BIM este conceput pentru colaborare și vizualizare în timpul proiectării și construcției, nu operațiunilor și întreținerii. Așa cum este menționat mai sus, intenția BIM nu este de a crea un model viu al unei clădiri operaționale, ci de a ajuta la arhitectură și la construirea clădirii.

În ceea ce privește BIM, accentul se pune pe crearea unui proces colaborativ de proiectare și construcție care vizează aspectele fizice și funcționale ale unei clădiri. Vizualizarea în faza de proiectare a unei noi construcții a fost esențială pentru ca specialiștii AEC să înțeleagă relațiile spațiale. Spre deosebire de Digital Twin, acest model de informații fizice este reglat pentru clădirile aflate în dezvoltare (proiectare, construcție, finalizare), nu pentru cele ocupate și utilizate zilnic.

Diferența dintre Digital Twin și BIM. De reținut!

BIM este un proces, un mod de lucru colaborativ care necesită diverse instrumente software și o combinație de programe care fac informațiile despre clădiri disponibile și analizabile. BIM permite accesul rapid la diverse informații legate de proiect și se adresează fiecărei etape din cele 3 faze ale ciclului de viață a unei construcții: proiectare, construcție și gestionare.

Digital Twin reprezintă modul în care oamenii interacționează cu mediile construite.

2. BIM nu este conceput pentru un răspuns operațional în timp real

Digital Twin este recunoscut ca partea cea mai valoroasă pe partea de tehnologie a unei clădiri – este o imagine cuprinzătoare a mediului construit în timp real. Digital Twin vă poate oferi informații despre starea actuală a subsistemelor de construcție, despre modul în care acestea sunt afectate de comportamentul ocupanților atunci când active precum HVAC (Încălzire-Ventilație-Aer condiționat) sau iluminatul ar putea eșua și multe altele. Este un model care evoluează în timp pentru a oferi mai multă valoare cu fiecare nouă etapă a ciclului de viață al activului (o clădire, de exemplu). BIM este ca o intrare de date cheie pentru orice Digital Twin, dar BIM singur nu poate răspunde la întrebările operaționale pe care managerii de unități le pot avea despre optimizarea operațiunilor.

3. BIM se concentrează mai degrabă pe clădiri decât pe oameni

Potrivit unor specialiști (ex., Gartner), următoarea evoluție a Digital Twin va vedea aplicațiile deplasându-se dincolo de simple active pentru a include organizații întregi sau Digital Twin-ul unei organizații (DTO). Aceasta înseamnă că oamenii, procesele și comportamentele vor fi, de asemenea, surse importante de date, care oferă Digital Twin-ului și mai mult context despre mediul construit.

Dacă tendințele în piața imobiliară comericală continuă să graviteze către înțelegerea ocupanților și concurența pe experiența la locul de muncă, Digital Twin va înlocui cu siguranță BIM chiar și în faza de proiectare și construire a ciclului de viață al unui activ. Pe măsură ce începem să construim lucruri ținând cont de oameni și de flexibilitate, modelele noastre de informații despre clădiri vor trebui, de asemenea, să evolueze pentru a include modele de comportament ale oamenilor și un design al spațiului care să faciliteze starea lor de bine. Din nou, doar cu BIM nu se pot atinge aceste rezultate.

În încheiere:

BIM este un proces de proiectare, colaborare, simulare, verificare și control al proceselor de proiectare și construcție în mediul virtual dezvoltat la nivel global. Digital Twin se referă la capacitatea de a reprezenta și optimiza virtual un produs sau proces din viața reală, fie că este vorba de o clădire sau un oraș, și care reunește proiectarea, construcția și datele operaționale în timp real. BIM este o componentă importantă a Digital Twin, însă acest concept este mult mai larg.