Lumion versus Twinmotion. Care program este mai bun pentru tine?

Lumion versus Twinmotion – o dilemă constantă cu privire la popularele programe de randare pentru arhitecți și designeri. Vizualizarea caracteristicilor spațiale nu este folosită doar pentru rezultatul final al unor desene sau prezentări, ci și un instrument important în etapa de comunicare cu clienții pe tot parcursul procesului de proiectare. Aceste programe de randare sunt instrumente de transmitere rapidă a ideilor către alte persoane (clienți) care nu pot vizualiza diverse lucruri din desene bidimensionale. Acesta este motivul pentru care este important să alegeți un motor de randare care se potrivește cel mai bine fluxului vostru de lucru.

În acest articol vă este oferită o analiză a două dintre cele mai populare programe alese de arhitecți – Lumion și Twinmotion – și vom vedea care sunt diferențele dintre ele.

caractaristici-lumion-si-twinmotion-cadware-engineering

Lumion versus Twinmotion: caracteristici

Materiale

Lumion oferă o cantitate limitată de materiale, dar sunt de calitate foarte bună. În schimb, Twinmotion are acces direct la Quixel Megascans integrat în software, prin urmare are o bibliotecă foarte mare care vine cu mai multe variații de înaltă calitate.

Export channels

Lumion vă permite să exportați diferite elemente ale randării atunci când faceți o randare (de exemplu, lumini, umbre). Acest lucru vă ajută să aveți control asupra imaginii în post-producție, folosind elementele extra ca layere. Randările Twinmotion nu oferă această posibilitate, dar acest aspect nu contează dacă veți folosi doar randarea standard.

comparatie-twinmotion-lumion-cadware

Funcționalități comune la Lumion și Twinmotion

  • Atât Twinmotion, cât și Lumion au o bibliotecă extinsă cu vegetație, materiale, texturi, oameni și obiecte.
  • Ambele programe au caracteristici inteligente de mediu care vă permit să ajustați particularitățile peisagistice și de sezon.
  • Ambele aplicații sunt compatibile cu cele mai importante programe BIM și de modelare arhitecturală.
  • Ambele programe pot fi utilizate în VR, totuși, Twinmotion are un suport mai bun pentru majoritatea căștilor VR, cu o rată de refresh care previne stările de greață.

Calitatea randării finale

Twinmotion permite o calitate a randării de 4K (3840 x 2160), dar programul oferă posibilitatea ca rezoluția să fie personalizată, cu o limită de rezoluție de 9000 x 9000. În schimb, la Lumion, calitatea maximă a randării este de 8K (7680×4320).

DPI mai mare nu este întotdeauna mai bun, deoarece în majoritatea fluxurilor de lucru nu aveți nevoie de imagini de cea mai înaltă rezoluție pentru a transmite concepte clienților. Dacă veți folosi imaginile în scopuri promoționale, atunci veți avea nevoie într-adevăr de rezoluție foarte bună.

Pe baza calității randării, atât Lumion, cât și Twinmotion sunt bune pentru toate tipurile de utilizări, de la concepte la utilizarea comercială, cu mențiunea că Twinmotion este mai puțin bun pentru imaginile promoționale.

lumion-versus-twinmotion-cadware-engineering

Costul raportat la funcționalitățile oferite

Licența Twinmotion 2022 costă 382 € (+ TVA), în timp ce Lumion 12 este 1.499 € , iar Lumion 12 Pro este 2.999 €. Asta înseamnă că diferența de preț este semnificativă, în timp ce funcționalitățile oferite sunt destul de apropiate. O licență Twinmotion este mai recomandată pentru o persoană care dorește un program de randare, în timp ce pachetele Lumion sunt mai potrivite în cazul unei firme care cumpără programul pentru angajații săi.

Ambele aplicații sunt gratuite pentru studenți, cu acces limitat la funcționalități.

Ușurință de învățare versus ușurință de stăpânire

Ușurință de învățare

Atât Lumion, cât și Twinmotion sunt incredibil de intuitive când vine vorba de interfața cu utilizatorul. Ambele fac cât mai ușoară posibil schimbarea condițiilor de ambianță, cum ar fi vremea și peisajul, precum și adăugarea de oameni, obiecte, vegetație și materiale. Randările „out of the box” pe care le puteți obține de la Lumion versus Twinmotion variază cel mai mult. Când utilizați software-ul aproape de setările sale din fabrică, cu Lumion este mult mai ușor să creați o imagine atrăgătoare.

Ușurință de stăpânire

Atunci când vreți să mergeți la nivelul următor cu o imagine, este dificil de realizat cu Lumion, cu excepția cazului în care faceți o mulțime de prelucrări post-producție în Photoshop. Twinmotion oferă mai multe setări pentru a obține o imagine mai bună de la prima încercare dacă cunoașteți bine programul, ceea ce înseamnă mai puțin timp pentru post-producție în Photoshop, desigur dacă sunteți dispus să faceți toată munca în aplicație.

twinmotion-versus-lumion-cadware-engineering

Lumion versus Twinmotion: Limitări

Twinmotion are o cantitate mare de HDRI cu un sistem ușor de personalizare HDRI în program, pe care îl puteți utiliza, în timp ce Lumion nu are multe HDRI integrate în program. Puteți obține HDRI personalizat în Lumion, dar este mai complicat.

Trebuie să descărcați HDRI de pe un site web terț, apoi să modelați o sferă, apoi să plasați acea sferă în model și să o măriți până când vă înglobează modelul. După aceea, puteți aplica HDRI pe sferă ca material și ar trebui să funcționeze.

functionalitati-lumion-versus-twinmotion-cadware-engineering

Lumion versus Twinmotion: Cerințe de sistem

Cerințele de sistem high-end Lumion și cerințele de sistem high-end Twinmotion vă permit să randați modele mari, cum ar fi orașe, clădiri comerciale/rezidențiale mari, aeroporturi și parcuri. Dacă lucrați la proiecte mai mici, cum ar fi case mari, clădiri rezidențiale/comerciale distincte și părți mici dintr-un oraș, vă puteți descurca cu un computer care poate face față numai cerințelor de sistem recomandate.

Lumion – Cerințe de sistem high-end

Placă grafică: un GPU cu un G3DMark de 20000 sau mai mare cu drivere actualizate

Memoria plăcii grafice: 11 GB sau mai mult

Memorie de sistem (RAM): 64 GB sau mai mult

CPU (procesor): CPU cu un scor de referință de 2600 sau mai mare

Spațiu pe hard disk: minim 40 GB spațiu liber pe disk

Sursa – https://lumion.com/

Twinmotion – Cerințe de sistem high-end

Placă grafică: un GPU cu un G3DMark de 15.000 sau mai mare cu drivere actualizate

Memorie card grafic: 12 GB sau mai mult

Memorie de sistem (RAM): 64 GB sau mai mult

CPU (procesor): CPU cu un scor de referință de 2500 sau mai mare

Spațiu pe hard disk: 30 GB spațiu liber pe disk

Sursa – https://www.twinmotion.com/

ce-program-este-mai-bun-lumion-sau-twinmotion-cadware-engineering

Ce ar trebui să alegeți: Lumion sau Twinmotion?

La modul general, cele două programe sunt asemănătoare și alegerea depinde de nevoia din fluxul de lucru pe care o poate acoperi fiecare aplicație. Twinmotion poate facilita crearea unei imagini de înaltă calitate numai din program dacă nu doriți să petreceți timp suplimentar personalizând imaginile. În ceea ce privește Lumion, poate fi mai greu să creați o calitate înaltă numai din program, însă vă permite să aveți mai mult control asupra rezultatului în post-producție.

Alegerea programului potrivit depinde foarte mult dacă sunteți student sau un profesionist care lucrează independent sau într-un birou:

Studenți (care doresc randări realiste cu efort mai mic) – Twinmotion

Studenți (care își doresc o anumită direcție artistică) – Lumion

Profesioniști (care lucrează pentru ei înșiși/într-un birou mic) – Twinmotion

Profesioniști (care lucrează la o firmă mare) – Lumion

Și dacă doriți..

Randare rapidă pentru clienți = oricare program o poate face

Randare rapidă de calitate medie = Lumion

Imagine de înaltă calitate + vă place Photoshop = Lumion

Imagine de înaltă calitate + nu vă place Photoshop = Twinmotion

Sursa foto: www.oneistox.com