A folosi Xplode sau a nu folosi Explode în proiectul dvs. AutoCAD? Aceasta este întrebarea!

Comanda Xplode din AutoCAD vă permite să convertiți obiecte complexe în componentele lor constitutive. Multiline Text poate fi convertit în Text. Explodați poliliniile, liniile multiple, hașurile, dimensiunile și alte obiecte complexe în linii, arcuri, text etc., și nu în ultimul rând explodați blocurile pentru a obține părțile lor componentele.

Desigur, doar pentru că putem face acest lucru, nu înseamnă și că ar trebui să îl facem. Liniile și arcurile pot fi transformate în polilinii (utile pentru zone și lungimi), iar obiectele de text pot fi transformate înapoi în text de tip paragraf cu mai multe linii. Hașurile, dimensiunile și elementele de coordonare nu pot fi reparate atât de ușor și, de regulă, nu trebuie explodate. Dacă aceste elemente trebuie să fie schimbate, atunci modificați-le proprietățile în așa fel încât să satisfacă cerințele. AutoCAD Properties Override, Match properties, Grip Control și Add selected sunt funcții care rezolvă de obicei multe din problemele pentru care utilizatorii doresc să utilizeze funcția Xplode.

Explodarea obiectelor de tip hașură pare a fi o practică obișnuită pentru utilizatorii CAD fără experiență. Aceasta are ca și consecință fișiere cu desen excesiv, încetinirea performanței fișierului și pierderea productivității.

Explodarea unui bloc a fost abordarea clasică a editării acestuia, deși acest lucru poate avea impact asupra posibilelor liste de cantități și asupra calității generale a desenului. Prin urmare, utilizarea Block Editor-ului poate fi o soluție mai bună pentru actualizarea definițiilor blocului.

Merită să luăm în considerare când utilizăm funcția standard Xplode pe un bloc că uneori poate da rezultate nedorite. Adesea, un bloc este creat de la entități definite pe Layer-ul 0, astfel încât acesta poate fi inserat pe orice Layer și, astfel, moștenesc proprietățile Layer-ului în care a fost inserat. Când explodați un bloc de acest tip, toate componentele revin la Layer-ul  0.

Comanda XPLODE (notă E-ul lipsă) funcționează similar cu EXPLODE, cu excepția faptului că permite utilizatorilor să înlocuiască proprietățile entității componente. Puteți controla Layer-ul țintă, tipul de linie, grosimea și culoarea acesteia sau puteți moșteni toate proprietățile prin inserarea blocului. De asemenea, puteți controla ceea ce explodați individual sau global, oferind un control mai bun al rezultatului dorit. Acest instrument îmbunătățit a fost introdus împreună cu instrumentele AutoCAD Express acum câțiva ani. Flexibilitatea sporită a opțiunilor de explodare conținute face ca această funcție îmbunătățită să fie o alegere preferată pentru multi utilizatori.

Indiferent de metoda pe care o utilizați pentru a exploda obiecte în AutoCAD, trebuie să luați în considerare următoarele întrebări:

  • Obiectul poate fi reparat la nevoie?
  • Explodarea obiectului împiedică funcționalitatea fișierului?
  • Există o modalitate mai bună de a schimba acest obiect?

Tabelul de mai jos indică obiectele obișnuite care sunt explodate, dacă este bine sa fie explodate, opțiuni alternative de editare și dacă elementele pot fi reparate fără a le recrea de la zero.

 

Acest tabel nu este prezentat ca o listă exhaustivă, dar poate servi drept ghid cu privire la momentul în care ar putea fi folosită o comandă Explode pentru a crea și modifica desene în AutoCAD.

Deși Explode trebuie utilizat cu precauție, este totuși esențial să se utilizeze comanda ocazional în procesul de desenare a unor forme complexe, unde este posibil să fie aplicate modele de desen cu dimensiuni diferite.

 

Gândiți-vă la comanda Explode ca la un ciocan, este minunat să bateți cuie cu el, dar este neadecvat pentru a deschide o fereastră!

Sursa