AutoCAD și setul de instrumente Map 3D – folosirea în mod curent a datelor geospatiale în proiecte

Setul de instrumente Map 3D inclus în AutoCAD are funcționalități care permit utilizatorului CAD să înglobeze în desenele sale date geospațiale (GIS). Unele fișiere sau servicii geospațiale tipice pe care le puteți întâlni sunt fișierele .SHP (Esri ©), WMS (Web Map Service) și WFS (Web Feature Service).

Ce este folositor la datele geospațiale este că sunt aproape întotdeauna gratuite și ușor de descărcat. Cu ajutorul următoarelor sfaturi pentru setul de instrumente  Map 3D pentru hărți, vă vom arăta cum să încorporați date despre parcele (fișier .SHP) într-un fișier .DWG, astfel încât să începeți să faceți o variantă conceptuală pentru un proiect pe care un dezvoltator vi l-a solicitat.

Obținerea datelor

În primul rând, cum obții datele? Obținerea datelor geospațiale este destul de facilă în epoca digitala. Agențiile guvernamentale și municipalitățile doresc sa ofere din ce în ce mai multă informație de interes public. Pentru fluxul de date de azi vom lucra într-o regiune a statului Florida, USA. Accesând site-ul agenției locale, selectăm seturile de date disponibile.

Sfat

Dacă nu sunteți familiarizat cu fișierele .SHP, atunci când le descărcați, cel mai probabil veți obține un fișier .ZIP. Motivul pentru aceasta este că fișierele .SHP au fișiere însoțitoare împreună cu ele, astfel încât acestea să poată fi aduse în CAD sau alte aplicații geospațiale în mod corespunzător. Prin urmare, este recomandat să extrageți fișierul .ZIP în folderul propriu.

 

Conectarea la date

Există câteva moduri de conectare la fișierele .SHP. Cea mai simplă cale este să îl deschideți în Windows Explorer și să îl trageți în desen. AutoCAD va seta automat sistemul de coordonate în desen și va aduce datele în acesta cu un stil implicit.

Deși această metodă vă oferă întregul fișier .SHP, este posibil să nu fie ceea ce doriți. În exemplul meu, vreau doar o zonă specifică de parcele, nu întreaga zona. Pentru a rezolva această problemă, tastați MAPWSPACE în linia de comandă și activați panoul Task Map. Panoul Task Map este o paletă de instrumente AutoCAD Map 3D care poate fi andocată și ascunsă automat ca orice paletă standard AutoCAD.

Ceea ce trebuie să faceți este să editați conexiunea la fișierul .SHP. Pentru aceasta, faceți clic pe instrumentul Data > Connect to Data.

În paleta Data Connect, faceți clic pe conexiune, faceți clic pe meniul drop-down Add to Map și faceți clic pe opțiunea Add to Map with Query.

Se va afișa caseta de dialog Create Query (Crează interogare). În caseta de dialog Create Query, selectați opțiunea Locate on Map (Localizați pe hartă) și alegeți Rectangle în opțiunea Touching Any Part Of.

Când vi se solicită, definiți dreptunghiul de interes în desen și apăsați ENTER.

Veți observa că acum există două „straturi” unul peste celălalt. Pur și simplu navigați la panoul Task Map, faceți clic dreapta pe conexiunea originală și alegeți Remove Layer din meniul contextual.

Veți fi lăsat acum cu parcelele „atașate”.

Stilizarea datelor geospațiale

Acum, dacă aveți datele geospațiale din desen, veți avea nevoie să le puteți afișa oricum doriți. Înapoi în panoul Task Map, faceți dublu clic pe stratul de parcele și va apărea paleta Style Editor (Editor de stil). Faceți clic pe butonul marcat cu un cerc în figura de mai jos pentru a deschide caseta de dialog Style Polygon.

În caseta de dialog Style Polygon, puteți să adăugați, să eliminați sau să modificați umplerea și marginile acestora. În cazul meu, am eliminat umplerea și am editat marginea pentru a fi albastră, întreruptă și cu o linie mai groasă.

Doar o notă aici, indiferent ce culoarea setați în această casetă de dialog, acesta este culoarea care va fi plotată la imprimantă. Map 3D nu utilizează sistemul de plotare AutoCAD, acesta fiind de tipul WYSIWYG (ceea ce vedeți este ceea ce obțineți).

Acum, dacă porniți stratul aerofotogramei cu geolocație, aveți o hartă de bază, gata de  arătat clientului.

Sursa

 

AutoCAD Map 3D este disponibil doar in cadrul AutoCAD – including specialized toolsets: