Care este diferența dintre Revit și Revit LT

Specialiștii din arhitectură, proiectare și construcții care nu sunt suficient de familiarizați cu toate aplicațiile de pe piață își pun inevitabil întrebarea care este diferența dintre Revit și Revit LT. În rândurile următoare ne propunem să subliniem caracteristicile comune ale acestor variante de Revit, dar mai ales deosebirile dintre ele.

Revit versus Revit LT: unelte pentru execuție

În ceea ce privește uneltele pentru execuție, Revit conține două instrumente pe care nu le are Revit LT, și anume Parts (Părți componente) și Assemblies (Asambluri). Primul instrument (Parts) permite generarea unor obiecte din subcomponentele unui element. Al doilea instrument (Assemblies) permite utilizatorilor gruparea unor obiecte într-un singur element care poate fi ulterior cuantificat în tabele, descris cu ajutorul etichetelor sau detaliat în planșe cu vederi și secțiuni specifice.

Revit versus Revit LT: modelare elemente structurale

Revit beneficiază de o serie de instrumente specifice care nu se regăsesc la varianta Revit LT. Acestea sunt stâlpi înclinați, grinzi cu zăbrele, armături, îmbinări din Advance Steel pentru Revit și modelare elemente de instalații (MEP). Revit LT nu conține instrumente pentru modelare elemente de instalații. Prin urmare, specialiștii care au nevoie să lucreze cu instrumente pentru modelarea elementelor de instalații vor găsi aceste instrumente doar în Revit.

Revit versus Revit LT: modelare avansată

Deși Revit LT include o serie de instrumente pentru modelare avansată, cum ar fi editorul de familii sau modelarea elementelor in-place, Revit conține câteva comenzi în plus precum modelarea elementelor in-place, dar fără restricții de categorii, utilizarea maselor conceptuale și a componentelor adaptive, parametrii globali sau generarea și editarea pereților pe baza formelor conceptuale.

Revit versus Revit LT: prezentare și vizualizare

Aplicația Revit LT nu oferă posibilitatea de randare directă în program așa cum o face Revit. De asemenea, nu are Decals, motor de randare ray-trace și instrumente de analiză. În schimb, Revit full conține instrumente de analiză a spațiilor și instrumente care permit analiza structurii din punctul de vedere al instalațiilor de încălzire și ventilare.

diferente-intre-revit-si-revit-lt-cadware-engineering

Revit versus Revit LT: documentația

Instrumentele cu cea mai frecventă utilizare se găsesc în Revit și Revit LT, însă Revit conține și o serie de instrumente specifice, cum ar fi listă grafică pentru stâlpi, filtre pe vederi, etichetare și notare, gestionare a reviziilor etc.

Revit versus Revit LT: worksharing

Posibilitatea de a lucra mai mulți utilizatori la același proiect și în același timp este oferită doar de Revit. Acest mod de lucru este cunoscut ca worksharing, adică un mediu de lucru multiuser. Worksharing presupune și verificare coliziuni, copiere și monitorizare, dar și coordonate partajate. De reținut că Revit LT nu oferă opțiunea de copiere a elementelor din fișierul atașat în fișierul curent și nici nu este posibil de personalizat vizibilitatea modelelelor atașate cu comanda Link.

Revit versus Revit LT: tipuri de fișiere

Un alt capitol în care există diferențe între cele 2 variante de Revit este cel al tipurilor de fișiere ce pot fi importate sau exportate. Atât în Revit full, cât și în Revit LT pot fi importate următoarele fișiere: DWG, DXF, imagini (jpg, jpeg, bmp, png, tiff), IFC, DGN, DWF. Aici, diferența între cele două versiuni constă în faptul că în Revit LT nu se pot importa fișiere de tip nor de puncte (Point Clouds). În ceea ce privește exportarea, în ambele aplicații pot fi exportate următoarele tipuri de fișiere: DWG, DXF, DGN, DWF, DWFx, video, imagini FBX și NWC, rapoarte, liste de cantități, studii de însorire. Din Revit LT nu se pot exporta fișiere precum SAT, ADSK, gbXM, ODBC.

Având în vedere aspectele comune, dar mai ales diferențele dintre cele două variante de Revit, se poate concluziona că Revit LT este o aplicație concepută special pentru arhitectură și mai puțin pentru alte domenii din cadrul unui proiect amplu. Neavând disponibilă opțiunea de worksharing, Revit LT reprezintă o soluție bună pentru proiecte care nu necesită implicarea a mai multe persoane pe același model și în același timp. Aceste opțiuni sunt integrate în Revit full, însă și costul de achiziție este mai mare decât în cazul Revit LT. Alegerea uneia dintre cele două variante este strâns legată de tipul proiectului și numărul de persoane care se implică în proiect.