Cum să creați desene izometrice în AutoCAD

Obiectivul final al oricărei metode de lucru în AutoCAD este de a transmite cu precizie conținutul unui desen și în general al celui de creație.

Ce este un desen izometric?

Un desen izometric 2D, care poate fi creat dintr-o proiecție izometrică, este o reprezentare plană a unei proiecții izometrice 3D. Această metodă de desen oferă o cale rapidă de a crea o vedere izometrică a unui design simplu. Distanțele măsurate de-a lungul unei axe izometrice sunt corecte la scară. Dar, deoarece desenați în 2D, nu vă puteți aștepta să extrageți alte distanțe și suprafețe 3D, să afișați obiecte din diferite unghiuri de vedere sau să eliminați automat liniile ascunse.

Înainte de apariția CAD, a fost creat un desen izometric cu teul și echerul. Dar puteți realiza același lucru în AutoCAD – dacă știți cum.

Cum să porniți modul Isodraft în AutoCAD

Există câteva modalități de a activa Isodraft. Primul este tipic pentru AutoCAD – tastați-l în Command Line! Când faceți acest lucru, veți vedea patru opțiuni (sau dacă ați activat Dynamic Input, acestea vor apărea în meniul de lângă cursorul vostru). Alegeți oricare dintre opțiunile Isoplane pentru a trece de la desenul ortografic la cel izometric.

desene-izometrice-in-autocad-cadware-engineering

Cealaltă metodă este probabil cea mai comună. Doar dați click pe pictograma Isodraft din Status Bar pentru a o activa sau dezactiva. Faceți click pe săgeata mică în jos, chiar în dreapta sa, pentru a alege planul izometric dorit.

crearea-desenlor-izomatrice-in-autocad-cadware-engineering

Indiferent de metoda pe care o preferați, câteva lucruri se vor întâmpla atunci când este activată. În primul rând, cursorul vostru se va schimba de la ortografic la izoplanul ales. Îl puteți seta la stânga (axe de 30 și 150 de grade), la dreapta (axe de 30 și 90 de grade) sau sus (axe de 30 și 150 de grade). De asemenea, dacă aveți grila activată, aceasta se va schimba și ea în funcție de izoplanul activ. Nu în ultimul rând, veți observa că Orthomode se schimbă, de asemenea, pentru a se potrivi cu modul izoplan curent.

Iată câteva sugestii de utilizare pe care poate doriți să le folosiți. Snap-urile vor funcționa în Isodraft, deci să nu vă fie teamă să le activați dacă vă pot ajuta. Mulți utilizatori preferă să vadă cursorul în modul ecran complet; poate ajuta la alinierea marginilor. Schimbați CURSORSIZE la 100 (valoarea implicită este 5, amintiți-vă asta dacă vreți să vă întoarceți).

În sfârșit, cel mai bun sfat de economisire a timpului este că, odată ce vă aflați în modul Isodraft, puteți schimba rapid planul izometric apăsând Ctrl-E sau F5 de pe tastatură. Rețineți că, dacă vă aflați în modul ortografic, Ctrl-E sau F5 par să nu facă nimic. (De fapt, acestea setează modul implicit pentru data viitoare când activați Isodraft.)

Cum să faceți desene izometrice în AutoCAD

Acum, că ați învățat cum să activați Isodraft, să schimbați planurile de proiectare și să le configurați după cum doriți, este timpul să începeți proiectarea. Dar, înainte de a începe, probabil că ați dori să știți câteva trucuri și avertismente.

În desenul ortografic, probabil v-ați obișnuit să utilizați comanda Rectangle în loc să desenați patru segmente de linii sau polilinii. Este logic să ne gândim că, în modul Isodraft, comanda Rectangle s-ar schimba în izometric și ar desena în modul izoplan actual. Nu. Va desena în continuare dreptunghiul ca și cum ați fi încă în modul ortografic.

De asemenea, va trebui să abandonați comenzile Circle și Arc. Dacă aveți nevoie de ele în desenul izometric, trebuie să utilizați comanda Ellipse. Va trebui să o tastați în linia de comandă, deoarece opțiunea pe care o veți accesa nu apare dacă activați Ellipse din ribbon (sau bara de meniu).

Când vă aflați în modul Isodraft, accesând din linia de comandă Ellipse, veți avea opțiunea suplimentară Isocircle. Asigurați-vă că o selectați fie din linia de comandă, fie alegând Dynamic Input, pentru a desena o elipsă izometrică adevărată, în conformitate cu modul izoplan curent.

desene-izometrice-in-autocad-cadware-engineering

După ce ați specificat Isocircle, vi se va solicita să specificați punctul central, apoi raza sau diametrul. Veți observa că aceste solicitări diferă de versiunea ortografică din Ellipse.

desene-izometrice-autocad-cadware

Acum, că știm să facem cercuri izometrice, pun pariu că presupuneți că Arcs funcționează în același fel. Adică, în timp ce vă aflați în Isodraft, tastați Arc în linia de comandă și veți obține o opțiune Isoarc, însă nu este așa.

Cel mai bun mod de a crea un arc este să faceți un cerc complet, apoi să trasați linii de construcție (sau să folosiți geometria existentă, dacă este aplicabilă) și să folosiți comanda Trim pentru a tăia cercul complet până la arcul de care aveți nevoie.

Acum, că știți câteva dintre trucurile necesare pentru a proiecta cu succes în modul izometric, puteți încerca. Nu se știe niciodată când veți fi solicitat să faceți acest lucru.

Cum se aplică desenarea izometrică pentru conducte

Până acum a fost vorba despre realizarea unei reprezentări 2D a unui obiect 3D, dar există și alte situații în care se folosește izometria, cel mai des în industria procesării de conducte. În trecut, aceste izometrice trebuiau create manual.

Există biblioteci de blocuri specializate, cum ar fi robineții și armăturile. De asemenea, textul personalizat și stilurile de cote ar trebui dezvoltate pentru a reflecta unghiul și planul corecte adnotării.

Din fericire, majoritatea programelor moderne pentru conducte – cum ar fi setul de instrumente Plant 3D – generează automat un desen izometric pe baza modelului 3D. Rezultatul este de obicei remarcabil, dar este posibil ca pentru proiectant să fie nevoie să editeze desenul. Puteți afla mai multe despre cum să economisiți timp cu izometria conductelor în studiul de productivitate „Beneficiile utilizării setului de instrumente Plant 3D în AutoCAD”.

cum-se-creeaza-desene-izometrice-in-autocad-cadware-engineering

Cum să obțineți o vizualizare izometrică în AutoCAD

Până aici s-a explicat mai mult despre proiectarea izometrică 2D în AutoCAD. Dar există un alt grup de utilizatori AutoCAD care se gândesc la cu totul altceva atunci când este menționată izometria. Pentru un designer 3D, reprezintă una dintre mai multe vederi presetate pentru a le afișa geometria.

O modalitate de a le accesa este din Model Space Viewport Controls din colțul din stânga sus al editorului. Dacă faceți click pe elementul din mijloc – View Controls – se va afișa un meniu al vederilor presetate. În cadrul acestuia sunt alegeri pentru cele patru vederi izometrice diferite.

De asemenea, puteți alege să afișați modelul vostru în vederi paralele sau în perspectivă. Mai jos sunt trei reprezentări diferite ale aceleiași cutii. Întâi, într-o vedere paralelă customizată, apoi o vedere izometrică SW și, în cele din urmă, aceeași vedere SW prezentată în perspectivă.

vizualizare-izometrica-in-autocad-cadware-engineering

O altă modalitate comună de a accesa vederile presetate și paralele/perspectivă este prin utilizarea ViewCube (în colțul din dreapta sus). Prin folosirea acestuia, puteți selecta pur și simplu oricare dintre „fețe” sau unul dintre colțuri, care reprezintă fiecare dintre cele patru vederi izometrice. Doar faceți click dreapta oriunde pe ViewCube pentru a afișa caseta de instrumente.

desen-izometric-autocad-cadware-engineering

Și asta este. Lumea izometriei în AutoCAD este destul de ușoară odată ce știți dacă vorbiți 2D sau 3D. Una este pur și simplu o metodă de vizualizare a modelelor voastre 3D, iar cealaltă se referă la instrumentele, comenzile și chiar trucurile utilizate pentru a produce o reprezentare 2D a unui obiect 3D.

Într-adevăr, este un mod distractiv de a proiecta și o abilitate excelentă pe care o puteți deține. Și, oricât de mult v-ar fi plăcut să desenați la planșetă, credem că este mai bine în AutoCAD.

Sursa: https://blogs.autodesk.com