Noutăți și schimbări în produsele Autodesk pentru colaborare în cloud

Autodesk lansează colaborarea în cloud – oferte prezentate în 2020 – și extinde Autodesk Construction Cloud cu Autodesk Build.

În timp ce lumea a fost blocată din cauza Covid-19, profesioniștii AEC au fost nevoiți să lucreze de acasă și să-și evite birourile. Serviciile care oferă proiectare partajată și colaborare bazate pe cloud au cunoscut o implementare accelerată în întreaga industrie. Autodesk’s Construction Cloud și în special BIM 360 au fost o alegere populară în conectarea echipelor de proiectare care lucrau în Revit, mai ales că Autodesk a oferit o perioadă de încercare gratuită extinsă din martie până în iulie 2020.

Noutăți în produsele Autodesk

La Autodesk University, reprezentanții Autodesk au anunțat o serie de modificări ale ofertelor de colaborare: Autodesk BIM 360 Design a fost redenumit și extins în două produse, și anume Autodesk BIM Collaborate și BIM Collaborate Pro. De asemenea, așa cum a promis la Autodesk University, Autodesk Docs a fost inclus în colecția AEC.

Despre Autodesk BIM Collaborate Pro

Autodesk BIM Collaborate Pro permite colaborarea la proiecte în timp real între Autodesk Revit, Autodesk Civil3D, cu detectarea automată a “ciocnirilor” și gestionarea documentelor cu acces autorizat pentru echipele aflate la distanță unele de altele. Pentru utilizatorii care trebuie doar să vadă și să revizuiască datele proiectului, BIM Collaborate oferă un subset de capacități.

Despre Autodesk Docs

Autodesk Docs permite organizarea, distribuirea și partajarea fișierelor pe platforma Autodesk Construction Cloud. Este un serviciu centralizat de gestionare a documentelor, cu fluxuri de lucru de analiză și aprobare, cu urmărire și distribuire a problemelor. Utilizatorii care se abonează la o colecție Autodesk AEC au acum inclus acest lucru în portofoliul lor de produse.

În anunțul de presă, Autodesk a declarat că perturbarea cu care ne-am confruntat va duce la modificări permanente ale modului în care se va lucra pe viitor. COVID-19 a făcut ca livrarea proiectelor să fie mai complexă, necesitând ca numeroase firme de proiectare și construcții să accelereze ritmul transformărilor digitale. Echipele de proiectare care lucrează la distanță, nu sunt doar o soluție temporară pentru a face afaceri în vreme de pandemie; acestea sunt un nou mod de a trăi și de a lucra și o oportunitate de a depăși abordările tradiționale ale colaborării și gestionării datelor. În ultimul an, s-a remarcat că mulți clienți au ales BIM 360 Design pentru a menține proiectele în mișcare, pe măsură ce echipele au trecut la lucrul de acasă.

autodesk-bim-collaborate-cadware-engineering

În ultimul an, s-a remarcat o migrare completă către BIM 360 Design. Acest lucru nu este nou, însă implementarea globală a fost accelerată din cauza COVID-19 și finalizată în acest an. Ce se poate deduce de aici? Mutarea datelor în cloud a permis colaborarea cu succes în zeci de birouri. Inginerii au trecut la noi medii de lucru – conectivitatea, performanța, accesarea datelor, iar echilibrul între viața profesională și cea personală nu a fost afectat. Acest lucru permite echipelor să continue să fie creative, să colaboreze mai strâns și să iubească ingineria, chiar și în aceste vremuri provocatoare.

Despre Autodesk Build

Anul trecut, la Autodesk University, Autodesk a anunțat adăugări la Autodesk Construction Cloud, și anume Autodesk Build, Autodesk Takeoff și Autodesk BIM Collaborate. Autodesk Build combină tehnologia PlanGrid și BIM 360 cu noi funcționalități suplimentare pentru a crea o soluție de management de proiect și de teren. Autodesk Build include, de asemenea, aplicația mobilă PlanGrid Build pentru cei care lucrează pe teren.

Echipele pot configura fluxuri de lucru în Autodesk Build, cum ar fi RFI-uri, specificații, procese verbale de întâlnire (minute) și rapoarte zilnice. Informațiile din toate fluxurile de lucru ale proiectului sunt conectate imediat în Autodesk Docs.

Autodesk Build consolidează gestionarea documentelor și oferă o singură sursă corectă tuturor membrilor echipei în cadrul proiectului de construcție, indiferent că se află la birou sau pe teren. Autodesk Build include controlul documentelor, versiuni și capacități de aprobare care acceptă planșe 2D, modele 3D și marcaje.

Un modul de gestionare a costurilor (Cost Management) din Autodesk Build vă ajută să urmăriți modificările bugetului, administrarea contractelor, modificarea comenzilor, previziunile de costuri și aplicațiile de plată, alături de o vizualizare în timp real a stării proiectului, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a atenua riscurile costurilor proiectului.

AutodeskConstructionCloud-cadware-engineering

Concluzii

Oferta Autodesk Construction Cloud continuă să evolueze. Ne aflăm într-un moment oarecum confuz în faptul că, alături de noi funcționalități și integrarea achizițiilor, denumirile de produse originale care defineau capacitățile cunoscute sunt redefinite și refăcute.

Pentru cei care ar putea fi confuzi, BIM 360 Docs și Autodesk Docs sunt două lucruri diferite. Autodesk Docs integrează Plangrid și BIM 360 și oferă compatibilitate înapoi cu documentele BIM 360.

BIM 360 Design, care a fost A360 Collaboration pentru Revit și care este construit pe BIM 360 Docs, este acum Autodesk BIM Collaborate Pro și proiectele Revit Cloud Sharing Works (proiecte de partajare în cloud) pot exista în proiectele BIM 360 Docs sau Autodesk Docs!

Este bine să vedem capacități suplimentare Autodesk Docs adăugate la colecții, deși în proiecte această zonă este extrem de competitivă, iar firmele nu controlează întotdeauna găzduirea și gestionarea proiectelor. Cu toate acestea, este bună oferirea Autodesk Docs în Collection, deoarece este rampa către Autodesk Construction Cloud, care este poarta de intrare a companiei pentru a vinde servicii suplimentare către lanțurile de aprovizionare pentru construcții.