Inventor – SIP, BOM și BIM – utilizarea prefabricării pentru industria construcțiilor

Utilizarea prefabricării pentru industria construcțiilor nu este o idee nouă, dar schimbările rapide, constrângerile legislative și conștientizarea ecologică au avut un impact masiv asupra metodelor de construcție. Utilizarea panourilor Sandwich Structurale Izolate „SIP” oferă multe avantaje: putere, eficiență energetică, mai puțină penetrare a zgomotului, reducerea emisiilor de CO2, viteză de construcție … și lista poate continua!

Precizia este cheia pentru procesul de prefabricare. Având în vedere presiunea din ce în ce mai mare asupra timpului de livrare, componentele prefabricate ale clădirilor care sosesc la fața locului necesită o potrivire perfectă. Orice eroare poate fi costisitoare din punct de vedere al materialelor, volumului de muncă și eventualelor sancțiuni contractuale.

Precizia în proiectare este transmisă direct celor responsabili pentru fabricarea componentelor prefabricate, dar cerințele legislative pentru BIM au și un impact, în avans, asupra metodelor inițiale de proiectare folosite, astfel încât metadatele generate prin proiectarea 3D să fie disponibile și să respecte standarde internaționale (cum ar fi BS-1192 și ISO-19650).

La examinarea instrumentelor de proiectare CAD, portofoliul de produse Autodesk a continuat să conducă piața în furnizarea de soluții de la concept la realitate. În cele ce urmează vom furniza un exemplu de lucru pentru construcția bazată pe panouri SIP, pentru a demonstra modul în care sunt folosite anumite funcții (atât vechi, cât și noi) în proiectarea CAD , pornind de la date simple PDF 2D, până la un design 3D adaptiv și dincolo de el.

Pasul 1 – De la PDF 2D la substrat AutoCAD 2D

Discutând cu reprezentanți ai mai multor birouri de proiectare a devenit evident că atunci când aceștia primesc date de la arhitect, PDF-ul 2D a fost formatul comun de primire al acestora. Acest prim videoclip demonstrează introducerea PDF-ului într-un desen AutoCAD 2D complet vectorizat, apoi folosirea acestuia ca substrat pentru proiectarea 3D folosind Inventor.

)

 

Pasul 2 – Modelul schelet 3D

Următorul pas este să creați un model 3D schelet utilizând substratul introdus și vectorizat în AutoCAD. O schemă a planului de la parter este utilizată pentru a crea forma de bază a clădirii în 3D. Informația privind înălțimea este utilizată și pentru detaliile înălțimii și acoperișului. Materialul este setat pe sticlă pentru a asigura transparența, iar scheletul (inclusiv suportul) este plasat într-un ansamblu gata pentru crearea fiecărui perete prefabricat.

 

Pasul 3 – Crearea cadrelor 3D

Proiectarea prefabricată pentru fiecare perete începe cu o schiță 2D în Inventor. Aceasta include marginile extreme ale pereților și liniile suplimentare pentru a reprezenta locațiile cadrului de lemn. Inventor’s Frame Generator este utilizat pentru a crea cadrul de lemn folosind o bibliotecă de lemn personalizată, apoi se adaugă îmbinările pentru a finaliza cadrul.

 

Pasul 4 – Adăugarea panourilor SIP

În acest pas se folosesc ansambluri predefinite Inventor iCopy care sunt adaptabile dimensiunii cerute. Utilizatorul alege simplu 3 puncte de colț pentru a defini atât mărimea, cât și destinația de plasare, iar panoul SIP se va adapta dimensiunii selectate. Orice tip de panou SIP specific poate fi scris ca un șablon iCopy, cel din videoclipul următor utilizează o izolație cu spumă placată cu OSB.

 

Desen 2D, Adnotări și BOM

Pasul final este crearea de desene Inventor 2D completate cu liste de piese asociate BOM configurate pentru a include mărimea și cantitățile de materiale.

Deci ce urmează? … Nu uitați de exportul BIM al tehnologiei Inventor pentru Revit, care poate include date RFA pentru panouri SIP unice sau secțiuni prefabricate de perete … și nu uitați despre gestionarea și partajarea datelor utilizând document management-ul oferit de Autodesk Vault, sau colaborarea cu BIM 360 și Fusion Lifecycle.

Sursa