Utilizând Dynamo pentru a lista coordonatele în Revit

Tipuri de coordonate Revit

Poate părea ciudat că tehnologia Autodesk Revit, construită pe baze de date, încă nu afișează parametri precum Estul, Nordul și Cota ca parametrii obișnuiți. Această limitare poate fi destul de frustrantă pentru oricine lucrează la proiect și care trebuie să obțină o lista de coordonate pentru diferite obiecte cum ar fi fundațiile izolate, coloanele de pile, marcajele măsurătorilor topografice etc.

Deși puteți să etichetați coordonatele elementelor dorite și să afișați coordonatele reale și locale în desen, nu este imediat evident cum să obțineți aceste date într-o listă, pe un format tabelar și chiar să exportați datele în Microsoft Excel.

Revit poate fi personalizat prin interfața sa API pentru a face tot felul de sarcini automate, dar aceasta necesită cunoștințe de programare. Cu toate acestea, de câțiva ani, Revit are un mediu de scripting grafic, Dynamo, care poate modela tot felul de sarcini, cum ar fi renumerotarea componentelor, citirea și scrierea datelor din și către surse externe ca Microsoft Excel.

Coordonatele nu reprezintă o excepție în ceea ce privește extragerea datelor, dar mai întâi trebuie să furnizăm categoriilor dorite câțiva parametri pe care Dynamo îi poate scrie. În acest caz Estul, Nordul și Cota Nivelului. Acest lucru este ușor de atins prin crearea acestor parametri comuni într-un proiect și salvarea acestora într-un șablon de proiect.

Înainte de a ne uita la modul în care obținem coordonatele, este util să observam că Revit are 3 origini, un Punct topografic, un Punct de bază al Proiectului și Originea proiectului pe care nu o putem vedea fizic sau nu o putem schimba.

În mod obișnuit, Punctul topografic va fi stabilit ca un punct de referință al rețelei naționale. Acest lucru ne va furniza coordonatele rețelei naționale de referință. Punctul de bază al Proiectului poate fi utilizat pentru a defini o stație de măsurătoare topografica locală aproape de site-ul proiectului. Punctul de bază al proiectului se va referi în mod normal la Nordul proiectului, la fel ca și Originea inițială a proiectului.

Utilizarea Dynamo pentru a extrage coordonate

Presupunând că proiectul a fost așezat în coordonate corect, e bine sa începem prin a eticheta 3 puncte cunoscute pentru verificare. Apoi, putem rula scriptul Dynamo fie din editorul Dynamo, fie din Dynamo Player, pentru a preveni modificările accidentale ale fișierului în sine. Ambele opțiuni pot fi găsite în tab-ul Manage, în partea dreaptă a acestuia, din panoul de Visual Programming.

Partea frumoasă a scripturilor este că, odată ce au fost scrise, fișierul Dynamo poate fi stocat într-o locație partajată, iar utilizatorii pot rula scenariul pentru proiectele viitoare, după cum doresc.

Acest exemplu funcționează doar pentru coloane structurale, dar scriptul ar putea fi ușor extins pentru a include fundații sau o selecție manuală a unei game de elemente.

Prima parte a scriptului selectează toate coloanele structurale și face o listă a coordonatelor, care se referă la originea proiectului și care utilizează relația proiectului cu Nordul. Vă recomandăm împărțirea oricărui script în grupuri cu coduri de culori diferite pentru viitoarele referințe și o mai simpla diagnosticare a erorilor.

În mod implicit, Dynamo va avea tendința de a utiliza Nordul proiectului și Originea acestuia, dar coordonatele corecte pot fi transformate folosind nodul “Coordinates.Surveypoint” și un nod de rotație care citește Nordul adevărat în funcție de unghiul de deviație al proiectului fata de Nordul geografic. Aceste informații sunt apoi transmise la nodul “Geometry.Transform” care va extrage coordonatele globale.

Transformarea geometriei din Dynamo ar trebui să raporteze acum coordonatele globale dorite, dar trebuie să alocam datele de coordonate către elementele obiectelor din proiect. Punctele sunt împărțite în coordonate separate și scrise la numele fiecărei coloane cu parametrii corespunzători prin utilizarea nodului “CodeBlock”.

Putem verifica succesul scenariului, executând un program al elementelor cu coordonate și verificând lista în raport cu coloanele etichetate în planul de configurare structurală.

Dacă este necesar un raport Excel, tabelul poate fi exportată manual din Revit ca format CSV, dar Dynamo are un nod pentru a scrie direct în Excel într-un format nativ.

Sursa