Utilizarea parametrilor în Autodesk Revit

Atunci când utilizăm Revit, ne găsim frecvent în situația de a face diferența intre tipurile de parametri, și anume Instance Parameters (Parametri de instanță) și Type Parameters (Parametri de tip).

 

Parametrii Revit pur și simplu stochează și comunică informații despre elementele din cadrul unui model. Aceste informații pot fi revizuite în cadrul unui proiect prin intermediul paletei de proprietăți. Valorile parametrilor de instanță pot fi găsite la nivelul superior, în timp ce parametrii de tip pot fi accesați prin editarea valorilor din cadrul familiilor. O modificare a celor din urmă va actualiza componentele din întreg proiectul, în timp ce o modificare a parametrilor de instanță va schimba doar selecția.

Tipurile de parametri pot fi definite într-un fișier de proiect Revit sau de o componentă încărcată. Atunci când sunt stabiliți parametrii, utilizatorii trebuie să ia în considerare dacă parametrul este bazat pe „stil” (Tip) sau trebuie să fie o valoare „unică” personalizată (Instanță).

 

Exemple tipice de parametri de tip ar putea fi: numele producătorului, o descriere a produsului, un cost sau un cod de calificare a rezistentei la foc. Multe dintre acestea vin pre-setate în definițiile de instalare ale Revit. Parametrii de instanță pot fi folosiți pentru mai multe setări personalizate, de exemplu un comentariu specific unei componente, o locație sau o referință unică, precum un număr de ușă sau o referință a terminalului aerian.

O coloană structurală ar fi cel mai probabil bazată pe tip, în timp ce o componentă de coloană reprezentând un pilastru ar fi setată ca o componentă bazată pe instanță.

 

Elementele care au parametri de instanță pe lungime vor afișa mânere de control atunci când sunt selectate în vizualizări 2D, elementele cu proprietăți de tip pot fi modificate prin intermediul butonului de editare (Edit Type) din paleta de proprietăți.

 

Sa luam în considerare o ușă. O clădire nouă ar utiliza cel mai probabil un tip de ușă cu doar câteva dimensiuni standard ale acesteia (lățimea ar fi setată ca parametru tip), în timp ce un model al unei clădiri vechi mai vechi reamenajate ar putea avea o serie de tipuri de uși mai vechi, care nu sunt standard care pot fi de orice fel. În acest scenariu, lățimea ușii ar putea fi setată ca un parametru de instanță în care dimensiunea ușii ar fi considerată o valoare personalizată.

În ceea ce privește listele de planificare, pot fi incluse atât definiții de parametri de instanță cât și de tip, cu condiția să fie configurate corect. Parametrii de instanță sunt ideali pentru valorile personalizate, de ex. descrierea locațiilor unice, precum echipamentul din cameră este amplasat. Parametrii de tip sunt, de asemenea, utili pentru informații coerente, cum ar fi costul. Completarea unui cost pentru un parametru tip va duce la completarea tuturor celorlalte elemente de același tip cu aceeași valoare. Cataloagele de tipuri sunt utile atunci când există multe tipuri de obiecte precum grinzi structurale și coloane.

Atunci când cream o componentă în Revit, o gamă de tipuri de familii pot fi alocate cu valori bazate pe stilul acestora, cum ar fi dimensiunea, materialele, descrierile produselor și costurile.

Natura bazei de date Revit înseamnă că valorile pot fi editate în diferite vizualizări și se vor actualiza automat în tot proiectul. Cea mai simplă modalitate de a vizualiza informații în masă pe orice componentă este printr-o vizualizare a unei liste de componente în care se pot verifica și seta referințe, descrieri și costuri ale componentelor.

Sursa